Pierzga pszczela – co to właściwie jest?

O właściwościach smakowych i zdrowotnych prawdziwego miodu pszczelego słyszał już chyba każdy. Niekiedy słyszymy o zaletach pyłku pszczelego, ale gdy pojawia się temat pierzgi, sprawa wydaje się już dużo bardziej tajemnicza. Czym zatem jest pierzga? Jakie korzyści wynikają z jej stosowania? No i oczywiście, jak należy z niej korzystać?

Pierzga to nic innego, jak główne źródło pożywienia dla pszczół. Powstaje ona z pyłku kwiatowego, które pszczoły przenoszą do swojego ula, mieszając je ze swoją śliną i miodem. Tak powstałą mieszaninę przenoszą do ula, gdzie ubijana jest w plastrach. Następnie ulega ona fermentacji mlekowej, która ma zadanie zabezpieczyć powstałą substancję przed pleśnią i procesami gnilnymi. Dzięki temu zabiegowi, może być przechowywana przez długi czas zarówno w ulu, jak i poza nim. Tak powstała kombinacja miodu, enzymów i mleczka pszczelego jest zbierana przez pszczelarza. Co ciekawe – aby pszczelarz mógł pozyskać kilogram pierzgi, potrzebuje do tego (w zależności od ilości pszczół w ulu) od pięciu, do nawet trzydziestu ramek. Naturalnie nie może zabrać jej całej, ponieważ pszczoły potrzebują pożywienia. Co za tym idzie, zdecydowanie łatwiej pozyskać większe ilości samego pyłku pszczelego, niż pierzgi – a to główny powód, który czyni pierzgę droższym, niż pyłek towarem. Jest to również proces stosunkowo pracochłonny – istnieją wprawdzie alternatywne sposoby pozyskiwania pierzgi, jak np. mielenie plastrów zawierających jej duże ilości – jednakże, jeżeli ma być ona przeznaczona do celów leczniczych lub odżywczych, istotne jest, aby pozyskiwano ją ręcznie. Tylko ten sposób gwarantuje jej najwyższą jakość i czystość. Ponadto, sposób w jaki powstaje pierzga, sprawia, że jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm.

Pierzga pszczela ma postać ciemnobrązowych, twardych grudek. Składa się ona poza wcześniej wspomnianym miodem, mleczkiem i enzymami pszczelimi – z węglowodanów, aminokwasów, w tym aminokwasów siarkowych będących budulcem paznokci i włosów. Zawiera również aminokwasy egzogenne, takie jak metioninę, lizynę, treoninę, fenyloalaninę i tryptofan. W jej składzie są obecne również tłuszcze nasycone i nienasycone – przy czym warto wspomnieć o beta-sitosterolu, który odpowiada za zmniejszenie wchłaniania cholesterolu do jelit. Zawiera również źródło witamin, tj. witaminę A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, D, K, B12, pierwiastków śladowych m.in. magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i krzem. W pierzdze obecne są również polifenole, odpowiedzialne za wspomaganie oczyszczania organizmu i pracy układu krążenia a wśród nich m.in. flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe. Dzięki temu, że zawiera w dużych ilościach peptydy i wolne aminokwasy – pierzga jest łatwo przyswajalna, a to oznacza, że jest to jeden z najlepszych produktów pszczelich.

Z tych powodów pierzga jest doskonałą, wszechstronną multiwitaminą, szczególnie dla osób chcących poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci, ale również dla rekonwalescentów i tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność. Stanowi więc idealny suplement diety o szerokiej, uniwersalnej gamie zastosowań.

Jeżeli chodzi o spożywanie pierzgi to warto pamiętać, że ze względu na swoją postać (grudki pierzgi bywają twarde) – najlepiej rozpuścić je w wodzie, soku, mleku lub w miodzie w proporcjach 1:4. Jakkolwiek nada się ona również do bezpośredniego spożycia. Ponadto, aby w pełni zachowała wszystkie swoje właściwości smakowe i zdrowotne, warto przechowywać ją w szczelnie zamkniętym naczyniu. Doskonale do tego sprawdzi się pojemnik, albo słoik. Tak, jak w przypadku innych produktów pszczelich, najlepiej schować ją w chłodnym, zacienionym miejscu.

Pamiętajmy również, że każdy produkt pszczeli jest silnym alergenem – a co za tym idzie, może wywołać reakcję uczuleniową organizmu. Z tego powodu zaleca się, aby rozpocząć jej stosowanie od małych ilości tak, aby móc na bieżąco obserwować reakcję organizmu. W razie wątpliwości, najlepszym wyborem będzie konsultacja z lekarzem, która pozwoli rozstrzygnąć, czy stosowanie pierzgi będzie dla nas całkowicie bezpieczne.