Miód jako suplement dla ludzi w wieku podeszłym

O właściwościach smakowych i zdrowotnych prawdziwego miodu pszczelego słyszał już chyba każdy. Niekiedy słyszymy Będąc w wieku podeszłym należy szczególnie zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. By to osiągnąć, warto sięgać po naturalne, a w miarę możliwości, również nieprzetworzone produkty. Wśród najlepszych wyróżnia się miód – nie tylko z powodu swoich walorów smakowych, ale również za sprawą nieocenionych właściwości zdrowotnych. Choć postaci miodu bywają bardzo zróżnicowane, to jednego można być pewnym – korzyści wynikające ze stosowania miodu pszczelego są nieocenione. W szczególności dla seniorów – działa on bowiem nie tylko jako środek wspomagający leczenie, ale również profilaktycznie, będąc doskonałym, naturalnym suplementem diety.

Ze względu na swoje właściwości, miód pszczeli bywa nazywany „płynnym złotem” – w jego składzie możemy odnaleźć szereg witamin, takich jak witamina A, PP, C, B2, B6 i B12, a także minerały i biopierwiastki w postaci żelaza, magnezu, fosforu, potasu, a także molibdenu i wapnia. Dzięki ich zawartości doskonale odżywi organizm, dostarczając mu porcję niezbędnych witamin i minerałów. Ponadto, zawarta w nim inhibina oraz nadtlenek wodoru sprawia, że miód pszczeli to również naturalny antybiotyk. Zwalczają one gronkowca złocistego i paciorkowce odpowiedzialne m.in. za próchnicę zębów.

Ponadto, badania przeprowadzone w Niemczech wykazują, że jego regularne spożywanie wpływa korzystanie na ukrwienie dużych naczyń sercowych, normuje wegetatywne zaburzenia krążenia, wpływa na zwolnienie częstotliwości skurczów serca przy jednoczesnym podniesieniu ich efektywności. Uspokaja także tętno. Oznacza to zatem, że nie tylko skutecznie spowalnia występowanie procesów miażdżycowych, ale także chroni organizm przed ich powstawaniem.

Warto również pamiętać, że w procesie starzenia się organizmu dochodzi do tzw. obniżenia aktywności tkanki łącznej i zdolności oczyszczających wątroby, upośledzenia pracy układu moczowego, a także zmniejszeniu ulegają zdolności adaptacyjne organizmu i odporności do zakażenia. Stosowanie miodu, głównie za sprawą zawartych w nim składników aktywnych pozwala uzupełnić niedobory, co ostatecznie przekłada się na łagodzenie, a w niektórych przypadkach i usuwanie wyżej wymienionych zaburzeń.

Miód pszczeli okazuje się zatem doskonałym, naturalnym suplementem, który chroni przed chorobami układu krążenia, układu oddechowego, dolegliwościami wątroby, a nawet skóry. Wykazuje pozytywny wpływ na żołądek, obniża cholesterol i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, wspomagając dotlenienie serca. Doskonale wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ze względu na zawartość potasu, doskonale służy rekonwalescentom i osobom narażonym na przemęczenie. Jakby tego było mało, ukoi skołatane nerwy – pozwoli zredukować stres i spokojnie zasnąć.

Miód pszczeli okaże się również doskonałym zamiennikiem cukru od którego jest wprawdzie bardziej kaloryczny (np. łyżeczka cukru ma 20kcal, a miodu 39kcal) – ale jest za to bogaty w substancje odżywcze, podczas, gdy wspomniany cukier to tylko puste kalorie. Składa się głównie z cukrów prostych, które wchłaniają się bezpośrednio, omijając wątrobę co czyni go nie tylko dużo bardziej przyjaznym dla zdrowia, ale także dużo łatwiej przyswajalnym przez organizm.

Miód zatem jest doskonałym wyborem bez względu na wiek – choć w wieku podeszłym wydaje się wyjątkowo potrzebny, ze względu na zawarte w nim witaminy i minerały. Skutecznie ochroni i odżywi organizm, a w razie konieczności, wspomoże również leczenie określonych dolegliwości. Pamiętajmy jednak, aby sięgać po miód produkowany wyłącznie w polskich pasiekach, aby mieć całkowitą gwarancję co do jego składu i właściwości. W szczególności unikajmy miodów z oznaczeniem „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE”, ponieważ ryzykujemy, że nasz zakup z miodem będzie miał naprawdę niewiele wspólnego. Warto więc poświęcić chwilę czasu i uwagi, by mieć całkowitą pewność i gwarancję skuteczności.