Pierzga pszczela – właściwości lecznicze i zastosowanie

Na początek, warto przypomnieć, że pierzga pszczela to nic innego, jak odpowiednio skoncentrowany i przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli z dodatkiem miodu, enzymów i mleczka pochodzącego od pszczół. Wyrabiany przez pszczoły i gromadzony w plastrach stanowi dla nich podstawowe źródło pokarmu, a dzięki zachodzącej w nich fermentacji z udziałem kwasu mlekowego – staje się odporny na wszelkie procesy gnilne. Z tego powodu może być przechowywany przez długi czas, zarówno w ulu, jak i poza nim. Pozyskiwany przez pszczelarza, staje się bardzo cennym produktem o właściwościach zbliżonych do jego podstawowego składnika, czyli pyłku pszczelego, z tą jednak różnicą, że zawartość obecnych w nim witamin, a także mikro i makroelementów jest dużo większa.

Pierzga zawiera węglowodany, białka, tłuszcze nasycone i nienasycone, a także aminokwasy egzogenne. Znajdziemy w niej również dużo cennych witamin, takich jak witaminę A, C, E, D, K, B1, B2, B3, B6, B7 i B12. Ponadto, zawiera również mikroelementy w postaci fosforu, żelaza, krzemu i manganu. Z tego powodu jest nieocenionym wsparciem dla organizmu, zarówno profilaktycznie, jak i wspomagająco w leczeniu stanów chorobowych. Jej właściwości są wprost ogromne – doskonale nada się dla rekonwalescentów, wymagających regeneracji po przebytej chorobie i wzmocni organizm. Działa stymulująco na układ nerwowy, dlatego też wykorzystuje się jako suplement pomocniczy w przypadku osób zmagających się z depresją. Będąc uniwersalną multiwitaminą zapobiega infekcjom i zwalcza objawy związane z niedoborem witamin.

Pierzga pszczela ze względu na obecność beta-sitosterolu, który odpowiada za zmniejszenie wchłaniania cholesterolu do jelit wspomaga pracę układu pokarmowego, chroni przed powstawaniem wrzodów żołądka, zwalcza zaparcia oraz biegunkę. Poprawia funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, działając korzystnie na trawienie. Wykazuje działanie bakteriobójcze, dlatego też skutecznie uodparnia na infekcje, a także poprawia apetyt. Działa stabilizująco na pracę wątroby i zmniejsza poziom bilirubiny. Dodatkowo pobudza organizm do wytwarzania hemoglobiny i czerwonych krwinek.

Poza profilaktycznymi właściwościami, wspomaga również walkę z szeroką gamą chorób i schorzeń, m.in. takich jak: choroby wątroby, pęcherzyka żółciowego, chorób nerek, astmy, kataru siennego, anemii, chorób układu immunologicznego, żołądka i skóry. A to i tak prawdopodobnie nie wszystko, ponieważ docenią ją również osoby zmagające się ze schorzeniami wynikającymi z wieku starczego oraz ci, którzy cierpią na ogólne osłabienie organizmu, dolegliwości związane z klimakterium, zapaleniem zatok czy nadczynnością tarczycy. Do tego jest świetnym, naturalnym antybiotykiem o dużej skuteczności.

Ze względu na obecność aminokwasów siarkowych, które są podstawowym budulcem włosów i paznokci, pierzga pszczela ma zastosowanie również w kosmetyce. Znajdziemy w niej również zawartość kwasu L-mlekowego, który regeneruje skórę usuwając zrogowaciałe elementy naskórka i zwiększają skuteczność działania innych kosmetyków. Uszczelnia również jego barierę lipidową, co wpływa bezpośrednio na lepsze nawilżenie skóry – a co za tym idzie, skóra staje się bardziej miękka i elastyczna.

Odnośnie do stosowania pierzgi to może być spożywana bezpośrednio, jednak ze względu na jej grudkowatą, niekiedy twardą postać – zaleca się zmieszanie jej z wodą lub miodem. Należy pamiętać, aby spożywać ją około 45 minut po posiłku, aby w ten sposób zapobiec ewentualnym dolegliwościom żołądkowym. Profilaktyczna dawka wynosi 10-20g na dzień, przy czym nie należy przekraczać dziennej dawki w wysokości 30g dla osób dorosłych.

Aby w pełni zachowała wszystkie swoje właściwości smakowe i zdrowotne, warto przechowywać ją w szczelnie zamkniętym naczyniu. Doskonale do tego sprawdzi się pojemnik albo słoik. Tak, jak w przypadku innych produktów pszczelich, najlepiej schować ją w chłodnym, zacienionym miejscu.

Pamiętajmy również, że każdy produkt pszczeli jest silnym alergenem – a co za tym idzie, może wywołać reakcję uczuleniową organizmu. Z tego powodu zaleca się, aby rozpocząć jej stosowanie od małych ilości tak, aby móc na bieżąco obserwować reakcję organizmu. W razie wątpliwości, najlepszym wyborem będzie konsultacja z lekarzem, która pozwoli rozstrzygnąć, czy stosowanie pierzgi będzie dla nas całkowicie bezpieczne.