Mleczko pszczele – właściwości lecznicze, stosowanie

Na początek warto przypomnieć, że mleczko pszczele to podstawowy pokarm dla pszczół i trutni w okresie larwalnym. Jest produkowane przez gruczoły gardzielowe młodych robotnic, stanowiąc również podstawowy składnik odżywczy królowej matki i pszczół składających jajeczka. To dzięki niemu królowa, która odżywia się wyłącznie mleczkiem dożywa nawet kilku lat, podczas, gdy pozostałe pszczoły żywiące się nektarem kwiatowym zaledwie parę tygodni (wyjątek stanowi oczywiście zima, tutaj robotnice mogą dożyć ok. 6 miesięcy). Jak więc można z łatwością zauważyć, mleczko pszczele jest niezwykle odżywczą substancją, nie tylko dla pszczół, ale również – jak się okazuje – i dla człowieka.

Z chwilą, w której sięgamy po mleczko pszczele, nasz organizm przyjmuje około 150 substancji czynnych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jego wysoką wartość odżywczą i wysoką przyswajalność upatruje się w obecnych w nim aminokwasach, cukrach, szeregu witamin, biopierwiastków a także enzymów i wolnych kwasów tłuszczowych. Ponadto, obecne w nim witaminy z grupy B są nieocenionym wsparciem dla przemiany materii mięśni, nerek, wątroby a nawet komórek mózgowych. Badania wykazały, że witamina B5 znajdująca się w mleczku pszczelim łagodzi stres, a kwas γ-aminomasłowy wpływa pozytywnie na cały układ nerwowy, polepszając w ten sposób samopoczucie i kondycję psychiczną.

Do właściwości mleczka pszczelego możemy zaliczyć również działanie przeciwcukrzycowe; zapobiega powstawaniu dny moczanowej, a także chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami. Dodatkowo, ma bardzo korzystny wpływ na układ krążenia – mleczko pszczele wpływa rozszerzająco na naczynia krwionośne, skutecznie obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu w organizmie. Uelastycznia naczynia krwionośne, dzięki czemu jest nieocenionym wsparciem podczas leczenia stanów zapalnych powstałych w żyłach, a nawet krwotoków pochodzenia naczyniowego.

Mleczko pszczele jest jedynym naturalnym źródłem acetylocholiny, czyli substancji odpowiedzialnej za prawidłową pracę układu nerwowego, pełniącą jednocześnie funkcję neuroprzekaźnika. Dodatkowo, zawiera w sobie również kwas 10-HDA, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem bakterii, wirusów i grzybów. Doskonale się również sprawdza jako suplement diety, skutecznie odżywiając organizm i podnosząc ogólną odporność organizmu.

Mleczko pszczele ma również szerokie zastosowanie w kosmetyce – sporządzany z niego ekstrakt mobilizuje metabolizm skóry, regeneruje i wspomaga jej gojenie. Poza tym, kosmetyki na bazie mleczka pszczelego wykazują działanie nawilżające i wygładzające, nie tylko na naskórek, ale też na włosy.

Stosując mleczko pszczele zaleca się, aby nie przekraczać ok. 1 łyżeczki dziennie – w przypadku dzieci, należy zredukować dawkę o połowę. Aby mleczko dostało się szybko do krwiobiegu, najlepiej umieścić je pod językiem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Powinno się je spożywać ok. 30 minut przed pierwszym posiłkiem. Kuracja mleczkiem pszczelim powinna trwać od 3 tygodni, do 2 miesięcy. Chcąc uzyskać jak najlepsze rezultaty, warto powracać do stosowania go od dwóch, do trzech razy w roku.

Warto pamiętać, że mleczko pszczele jest wrażliwe na działanie promieni słonecznych i wysokie temperatury. Z tego powodu powinno być przechowywane w szczelnym pojemniku umieszczonym w lodówce w temperaturze 0-5°C przez około rok. Poza lodówką zachowa swoje właściwości jedynie przez 72h.

Pamiętajmy również, że każdy produkt pszczeli jest silnym alergenem – a co za tym idzie, może wywołać reakcję uczuleniową organizmu. Z tego powodu zaleca się, aby rozpocząć stosowanie od małych ilości tak, aby móc na bieżąco obserwować reakcję organizmu. W razie wątpliwości, najlepszym wyborem będzie konsultacja z lekarzem, która pozwoli rozstrzygnąć, czy stosowanie mleczka pszczelego będzie dla nas całkowicie bezpieczne.