Jad pszczeli

Jad pszczeli, zwany również apitoksyną, to toksyczna substancja wydzielana przez pszczoły. Głównym składnikiem jadu pszczeli jest melityna, która stanowi około 50% suchej masy jadu. W jadzie można również znaleźć inne składniki, takie jak fosfolipaza A2, hialuronidaza, peptydy i aminy biogenne.

Jad pszczeli wykazuje silne działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Dlatego stosuje się go w różnych dziedzinach medycyny, takich jak apiterapia, czyli leczenie za pomocą produktów pszczelich. Apitoksyna ma potencjał w leczeniu chorób takich jak artretyzm, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, czy łuszczyca.

Należy jednak pamiętać, że jad pszczeli może wywołać reakcje alergiczne, zwłaszcza u osób uczulonych na jad pszczeli. W przypadku silnej reakcji alergicznej, takiej jak anafilaksja, konieczne jest natychmiastowe podanie adrenaliny i wezwanie pomocy medycznej.