Pyłek pszczeli – właściwości lecznicze, stosowanie

W ziarnach pyłku pszczelego znaleziono ok. 250 substancji w tym białka, aminokwasy, cukry, związki fenolowe, lipidy i kwasy tłuszczowe oraz witaminy i biopierwiastki. Spośród nich warto wyszczególnić w jego zawartości witaminy świetnie rozpuszczalne w wodzie – witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, C, PP, P, D, H a nawet kwas foliowy, pantotenowy i kwercetynę. Ponadto, biopierwiastki występujące w postaci soli mineralnych to m.in. potas, magnez, żelazo, cynk, selen i bor. Z powyższych względów wykazuje udokumentowane działanie w leczeniu chorób układu krążenia – m.in. obniża poziom tłuszczy i cholesterolu we krwi hamując w ten sposób powstające zmiany miażdżycowe. Skutecznie obniża również ciśnienie krwi i uszczelnia naczynia krwionośne, co może być pomocne w poprawie naczyń krwionośnych w mózgu.

Obecne w pyłku kwiatowym kwasy fenolowe i flawonoidy sprzyjają wątrobie – działając na nią ochronnie i oczyszczająco. Mało tego, pyłek pszczeli wspomaga pracę układu immunologicznego, a co za tym idzie, poprawia odporność, działa bakteriobójczo i jest znakomitym, naturalnym antybiotykiem. Jest stosowany również przez alergików, głównie z powodu pobudzania organizmu do wydzielania substancji zwanej histaminą, która jest bezpośrednią przyczyną powstawania reakcji alergicznych.

Pyłek pszczeli jest również pomocny dla osób z dolegliwościami ze strony układu nerwowego – przyjmowany równolegle z lekami mającymi redukować napięcie, objawy depresji czy nerwicy – zwiększa ich wchłanianie, co pozwala na ograniczenie dawek przyjmowania antydepresantów. Wzmacnia także układ nerwowy w całości, wpływając korzystnie na samopoczucie i łagodząc objawy stresu.

Właściwości pyłku kwiatowego doceniane są również w kosmetyce – na skalę przemysłową wykorzystywany jest w kosmetykach mających za zadanie odżywić i nawilżyć skórę. Choć nie tylko – doskonale wygładza zmarszczki, redukuje problemy związane z rogowaceniem naskórka i usuwa poszerzone naczynka krwionośne. Równie często preparaty powstałe na bazie pyłku kwiatowego są pomocne w przypadku leczenia trądziku i łupieżu, z powodzeniem stosowany również profilaktycznie.

Zaleca się rozpoczęcie stosowania od jednej, małej łyżeczki pyłku, stopniowo zwiększając jego ilość do osiągnięcia jednej łyżki stołowej dziennie. Profilaktycznie wystarczy jedna, czubata łyżeczka w postaci dodatku do kawy lub herbaty. Niekiedy wspomina się, że dzienna dawka nie powinna przekroczyć rzędu od 20 do 40 gram. Warto pamiętać, że więcej, nie zawsze musi znaczyć lepiej. Najlepiej spożywać go z dodatkiem wody, miodu, mleka lub soku. Pamiętajmy, że niektóre odmiany pyłku pszczelego mogą mieć gorzki posmak – wynika to z rodzaju kwiatów z jakich został pozyskany, dlatego też dużo łatwiej przyjmować go z produktami o słodkim smaku. Warto również wspomnieć o tym, że taki pyłek najlepiej rozdrobnić – zwiększy to znacznie stopień jego przyswajalności przez organizm.

Jeżeli chodzi o przechowywanie pyłku to warto przechowywać go w szczelnie zamkniętym naczyniu. Doskonale do tego sprawdzi się pojemnik albo słoik. Tak, jak w przypadku innych produktów pszczelich, najlepiej schować go w chłodnym, zacienionym miejscu. Również dodając go do pokarmów pamiętajmy, aby nie narażać go na działanie temperatury przekraczającej 40°C. Przechowując i stosując go zgodnie z ze wskazówkami, możemy być całkowicie pewni, że na długo zachowa on wszystkie swoje właściwości odżywcze i lecznicze.

Pamiętajmy również, że każdy produkt pszczeli jest silnym alergenem – a co za tym idzie, może wywołać reakcję uczuleniową organizmu. Z tego powodu zaleca się, aby rozpocząć stosowanie od małych ilości tak, aby móc na bieżąco obserwować reakcję organizmu. W razie wątpliwości, najlepszym wyborem będzie konsultacja z lekarzem, która pozwoli rozstrzygnąć, czy stosowanie pyłku będzie dla nas całkowicie bezpieczne.